Monday, September 21, 2009

Nõmmel abipolitseinikuna patrullimas


Tänase postituse võib julgelt lahterdada kahte osasse.
Esimene on kirjeldus mõtetest, mis valdab kui esimest korda oled politseivormis.
Ja teine on poliitiliselt korrektene ülevaade tehtust.

Esimene osa:

Nüüd ma mõistan, miks võiks eriliselt ahvatleda neid poisse ja tüdrukuid, keda näiteks koolis või lasteaias kiusati, politseiniku amet. Palun nüüd mitte võtta kõike puhta kullana, aga oma mõttetera on siin olemas. Kui sind muidu ei kuulata, pane vorm selga ja sinust saab kuulatav, suur juht ja jõu kehastus! Nõmme Ema pargis jalutades jooksid napsutajad ummisjalu laiali, kuna üks näitas näpuga, et näe, ment tuleb. Tavaliselt pidin ma selle tulemuse saavutamiseks mitu minutit vestlema. Teiseks, valgusfoori taga rohelist tuld oodates, märkas üks BMW-ga rullnokk jõustruktuuride embleemi minu õlal ja tulemuseks vaid tagasihoidlik kiirendus, kuni kiiruseni 53km/h. Kolmandaks piisas vaid sinivalge riietuse nägemisest, kui jalakäijate valgusfoor või avalikus kohas alkoholi tarbimine sai hoopis uue tähenduse:-) Ja oi, neid näited oli veel ja veel. Ühesõnaga, nõrga närvikavaga inimesel võib tõepoolest võim pähe lüüa.
Ma tõesti loodan ja usun, et tõsised oma ala proffe köidab ausa ameti juures hoopis midagi muud.

Teine osa:

Pühapäeva õhtul kella kuuest üheteistkümneni õhtul täitsin eeskujuliku kodaniku kohust ning käisime kolleegi Margus Nõlvakuga Nõmmel abipolitseinikena patrullis. Kontrollisime linnaosa parkide ja mänguväljakute juures avaliku korda ning manitsesime korrarikkujaid.

Patrulli käigus selgus, et suurimaks mureks on avalikes kohtades alkoholi tarbimine. Saime taas kinnitust, et politseikontrolli tuleb tihendada just avalike parkide ja mänguväljakute juures, kus armastavad koguneda erineva taustaga kambad, kel tavaliselt ka pudel kangemaga kaasas. Kuna seltskonnad olid rahulikud ning suuremaid rikkumisi me ei tuvastanud, kontrollisime avalikku korda rikkunud isikute dokumente ning piirdusime seekord suuliste hoiatustega.

Liitusin Eesti Politseiga märtsikuus ning sellest ajast saadik olen ametlikult abipolitseinik. Minu liitumise eesmärgiks oli eelkõige näha olukorda Nõmme tänavatel läbi teise vaatenurga. Saime patrulli käigus ülevaate probleemidest, mida linnaosavalitsuse ametnik reeglina oma töö käigus ei kohta, kuid millega politsei peab iga päev toime tulema. Nende kogemuste põhjal ning ka edaspidi abipolitseinikuna Nõmmel patrullides loodan tõhustada koostööd linnaosavalitsuse ja politsei vahel.

1 comment: