Wednesday, August 5, 2009

Pääsküla raba kutsub loodusesse!

Hiljuti koeraga Pääsküla rabas joostes oli meeldivaks üllatuseks looduses viibivate nõmmelaste rohkus. Mäletan selgesti, kuidas alles mõne aasta eest jäi Pääsküla raba matka- ja jooksuradadel viibides mulje, nagu oleksid eramaal, kus kõigil teistel viibimine keelatud. Tegelikult oli ja on Pääsküla raba ju teada paljudele Nõmme elanikele. Kes on seal lapsepõlves luurekat mänginud, kes seeni-marju korjanud, kes jooksnud või suusatanud – aga see on siiski kuulunud vaid väheste igapäevasesse ellu.

Põhimõtteliselt võib siinkohal paralleeli tõmmata Harku metsaga, mis on aastaid olnud tuttav paljudele tervise- ja spordisõpradele. Aga tõeliselt laialdase kasutuse ja lausa üle-eestilise tuntuse tõi terviseradade ehitus ja valgustuse paigaldamine. Tegemist on Nõmme spordikeskuse enim kasutatava rajatisega, mis tagab tänu valgustusele tasuta liigutamisvõimaluse looduses ka hilisematel õhtutundidel. Ja oma 17-kilomeetrise kogupikkusega on Harku rajad Eesti pikimad.

Sellest lähtuvalt tekkis kolm aastat tagasi idee tuua nõmmelastele lähemale ka Pääsküla raba, mis tänu oma asukohale kujutab unikaalset võimalust põlisloodusega tutvuda. Meie eesmärgiks oli luua Nõmmele loodusõpperada, kus oleks nii lasteaialapsel kui ka vanaemal-vanaisal huvitav ja arendav värskes õhus liikuda ja teadmisi ammutada. Õpperada on ehitatud kahes etapis ja tööd kestnud ligi kaks aastat. Praeguseks on jäänud ehitada veel veidi laudteed, millega jõutakse valmis septembri keskpaigaks.

Rada valmib Nõmme linnaosa valitsuse ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse koostöös ning selle kogumaksumus on ligi 1,3 miljonit krooni. Loodusraja kogupikkuseks kujuneb neli kilomeetrit, millest laudteed ehitatakse 2,4 kilomeetri ulatuses. Oluliseks on projekti juures, et arvestatud on liikumispuudega inimestega. Lisaks rajame 1,2-kilomeetrise inva- ja lasteraja, millest 325 meetrit moodustab 1,2 meetri laiune invalaudtee. Neljakilomeetrise õpperaja üheks atraktiivsemaks rajatiseks on rabavaatlustorn, mis valmis möödunud kuul.

Loodan, et laudteed, purded, vaateplatvormid ja torn toovad Pääsküla rappa loodust imetlema nii mõnegi seni vaid linnaelu näinud inimese. Lisaks saavad paljude noorte nõmmelaste loodusõpetuse tunnid hoopis uue värvingu. Selleks, et raamatust loetut ja õpitut oma silmaga näha, ei ole tarvis rentida kalleid busse ega varuda mitut päeva. Piisab vaid soovist ja mõnest tunnist, et oma silmaga tutvuda raba pinnavormide ja taimestikuga.

Nagu öeldud, valmib loodusõpperada täies mahus ja ulatuses septembris, aga juba praegu on õige aeg panna matkariided selga ja teha perega üks ühine tiir siinsamas, Pääsküla rabas.

No comments:

Post a Comment