Monday, May 17, 2010

Nõmme turuhoone tõuseb fööniksina tuhast!

Eelmise kuu viimasel neljapäeval ehk 29. aprillil, ligemale pool tundi enne keskööd heliseb autos mobiiltelefon. Olen sellel hetkel Valdeku tänava ja Vabaduse puiestee ristis, teel ema sünnipäevalt koju. Toru vastuvõttes annab tundmatu naisterahvas Tallinna abitelefonilt teada, et Nõmme turu lihahoonest tõuseb suitsu ja kahtlustatakse põlengut. Esimese mõttena käib peast läbi, et see lihtsalt ei saa olla võimalik. Äkki ikka mingi eksitus, poisikeste nali või lausa valehäire?

Mõned minutid pärast telefonikõne olen turu lihahoone ees. Vilkurite välkudes on kohale jõudnud esimesed päästeameti meeskonnad. Heites pilku rohelisele turuhoonele, näen vaevu väljaulatuvaid leeke teise korruse tänavapoolsetest akendest. Mõistan sel hetkel, et naljast on asi väga kaugel. Tekib hinges lootus, et selline tulekolle suudetakse peagi kustutada. Aeg möödub, minu jaoks võrduvad sel hetkel sekundid minutitega ja minutid tundidega. Igatahes tundub päästjate reageerimine ja redeli upitamine liiga aeglane ning kaugel sellest, mida harjutud nägema tuletõrje õppefilmides.

Võtan taskust telefoni, et filmida seda tegevust ehk õigem küll öelda, et pigem tol hetkel mulle tunduvat tegevusetust. Hiljem selgub, et minu salvestatud materjali kasutatakse ametlikus politseiuurimises ja ka kõikides suuremates telekanalites selgitamaks, kust ja kuidas sai tuli alguse. Sekunditest on saanud minutid ja hoone võtab tuld tohutu kiirusega. Suurem osa hoone karkassist ning teise korruse laudisest on pärit 1930. aastatest, ajast, kui maja ehitati. 80 aastat kuivanud puithoones levib punane kukk välgukiirusel üle ehitise. Südames on valu ja tunne justkui oma kodu oleks põlemas. Kui saaks veel midagi teha... pritsimehi kuidagi aidata.

Mõistus keeldub uskumast, et alles seitse kuud tagasi renoveeritud hoone põlebki, põlebki siin minu silme all tuhaks. Vähem kui ühe tunniga on kõik lõppenud. Nõmme turu vana lihamaja, Tallinna 2009. aasta parim renoveeritud puuhoone on praktiliselt hävinud. Õnneks ei nõudnud tuli inimohvreid. Järelejäänud söestunud seintest tuleb veel tumedat suitsu ja päästjad jätkavad hommikuni järelkustutamisega.

Hommiku esimestel tundidel keerlevad peas erinevad mõtted, kas tegu on süütamisega, õnnetuse või lohakusega? Kas hoone oli ikka kindlustatud? Kas Nõmme turu teised hooned said kahjustusi? Mis saab edasi? VIDEO Nõmme turu traagilisest põlengust.

No comments:

Post a Comment