Monday, May 3, 2010

Mis on saanud kultuurikeskuse juurdeehitusest?

Nõmme kultuurikeskuse laiendamisvajadusest on paaril viimasel aastal Nõmme Sõnumites mitmel korral juttu olnud. Kultuurikeskuse ja turu vahelise krundi omanik on huvitatud selle müümisest. Kõige ideaalsem olekski kultuurikeskuse ruumiprobleemid lahendada juurdeehituse abil. Praegu on plaanid pisut toppama jäänud, sest naaberkinnistu omanikuga ei ole suudetud juurdeehituse rajamiseks vajaliku krundi hinnas kokkuleppele jõuda, sest küsitav hind on kordades kõrgem turuväärtusest.

Vaatamata kaheksa aastat tagasi valminud laiendusele vaevleb kultuurikeskus pidevas ruumikitsikuses. Et selgusele jõuda, kui palju on võimalik praeguses asukohas laienedes pinda juurde saada ja millised arhitektuursed lahendused on võimalikud, tellis kultuurikeskus aasta tagasi arhitektuuribüroolt Kosmos eskiisprojekti. Lisaks olemasolevale saalile lisanduks teine saal, mis koos rõduga mahutaks 400 külalist, lisaks saaks kultuurikeskus juurde galerii, oluliselt rohkem ruumi huviringidele ja kaks korda suurema kohviku. Kultuurikeskuse laienduse eskiisi on tutvustatud nii Nõmme halduskogule kui ka Tallinna linnavalitsuse liikmetele – vastukaja on olnud kõikjal positiivne. Samas tuleb nentida, et linnavolikogu seda küsimust arutanud veel ei ole. Tänavuses eelarves krundi ostuks pole vahendeid ette nähtud, kuid linnaosavalitsus teeb tööd selle nimel, et see plaan volikogusse jõuaks ning sügisel, järgmise aasta eelarvet arutades, selle tarbeks vahendid leitaks. Samas oleks vaja eelnevalt hinnas kokkuleppele jõuda.

Linnaosavalitsus laskis möödunud sügisel sõltumatutel kinnisvaraekspertidel müügis oleva kinnistu ära hinnata ning selle maksumuseks pakuti 4,3 miljonit krooni, mis on ligi kolm korda väiksem praegu küsitavast hinnast. Ostu-müügilepinguni saab jõuda alles siis, kui kinnistu müügihind on sobiv mõlemale poolele. Küsitav hind pärineb kinnisvarabuumi kõrgajast, kuid praegune turusituatsioon on teine. Pole välistatud, et hinda ei soovita turusituatsioonile vastavalt korrigeerida seetõttu, et Nõmme linnaosa valitsus on selgelt väljendanud oma võimalikke plaane seoses nimetatud krundiga. Olen veendunud, et tuleb suurelt unistada ja julgelt mõelda.

Meenutan, et alles kaks aastat tagasi leidus ikka veel nõmmelasi, kes pidasid Nõmme turu renoveerimist vaid tühipaljaks valimislubaduseks. Tegelikkuses aga tähistame üheskoos 16. mail uue Nõmme turu esimest sünnipäeva. Selle aasta sügisel tähistab oma 65. aasta juubelit Nõmme kultuurikeskus. Täna tuleb teha üheskoos tööd selle nimel, et oma järgmist ehk 70. juubelit saaks kultuurikeskus tähistada juba uues majas.

No comments:

Post a Comment