Friday, November 15, 2013

Vuntsid võivad päästa elu

Mõni nädal tagasi kohtasin Nõmmel meest, kes ütles, et teda ei oleks praegu elavate kirjas, kui aastate eest poleks toimunud Eesti vähiliidu ja Nõmme linnaosa kampaaniat eesnäärmevähi varajaseks avastamiseks. Just see üleskutse viis mehe arstlikku kontrolli ning õigeaegne ravi päästis hullemast, andes võimaluse jääda oma pere juurde. See on vaid üks näide, kus kampaania aitas päästa elu.

Siiski on kahjuks palju neid, kes jõuavad uuringutele liiga hilja! Meile, meestele, tuleb ikka ja jälle meenutada ning selgitada, et arstlik kontroll on vajalik juba enne, kui häda end tunda annab. Mehelikkuse tunnuseks ei saa pidada liigset enesekindlust stiilis „mina olen tugev ja terve. Kas mehest ei tee meest mitte hoopis see, kui ta pakub oma perele turvatunnet, olles nende jaoks olemas – elusa ja tervena?

Hiljuti ühinesin liikumisega Movember, mille eesmärk on suunata vuntside kandmisega tähelepanu eesnäärmevähi kiirele levikule ning meenutada meestele arstliku kontrolli tähtsust! Novembrikuu jooksul toimuvas kampaanias lööb kaasa juba üle 30 riigi maailmas.

Novembri vuntsimehed soovivad tegelikkuses karjuda, et eesnäärmehaigused on kõige levinum, kuid samas eiratum meeste krooniliste haigestumiste põhjus. Maailmas sureb vähki ligikaudu seitse miljonit inimest aastas, seega rohkem kui aidsi, tuberkuloosi ja malaariasse kokku. Vähihaigete üldarv ületab 22 miljoni piiri! Eesti on küll väike riik, ent just siin on asi murettekitavam kui mujal: oleme eesnäärmevähki surijate arvu poolest (ligi 500 meest aastas) Euroopas esikohal. Ootamatu vuntsikasvatusega soovitakse kasvõi natukene teavitada kaaslasi haiguse varase avastamise, ravimise ja ennetamise võimalustest.

Varane avastamine on eesnäärmevähi puhul äärmiselt tähtis, sest algstaadiumis on paranemine võimalik. Eesnäärmevähki saab diagnoosida üsna lihtsa analüüsiga uroloogi või perearsti juures. Kontrolli peaksid kindlasti minema ka need, kel kaebusi pole, kuid kes on oma vanusega jõudnud riskirühma. Tervise eest hoolitsemine ei ole asi, millest ainult rääkida ja mida siis tulevikku edasi lükata. Seda ei saa muuta kohustuslikuks, kuid sellele saab juhtida tähelepanu, et reaalse sammu oma tervise heaks teeksid kõik ise. Uuringuks tuleb võtta aega kasvõi seepärast, et hiljem südamerahus endale ja lähedastele kinnitada: olen terve!


 Movembriliikumise abil soovin meestele meelde tuletada: tervise eest hoolitsemine ja haiguste ennetamine on Sinu enda kätes! Lubadus alustada tervisliku eluga homme ei aita, sest järgmist päeva ei pruugi enam tulla. Mõtle ja tegutse juba täna!

No comments:

Post a Comment