Monday, November 7, 2011

Tallinna TVst saagu raadio!

Mäletan, kui Tallinna volikogu arutas esimest korda ideed luua pealinna tegemisi kajastav uudistekanal. Kalendrisse oli siis kirjutatud aasta 2009. Juba toona oli uudistekanali loomise ideele vihaseid vastuseisjaid ja tuliseid poolehoidjaid. Toona ei olnud ma põhimõtteliselt selle idee vastu. Pigem tundus asi uuenduslik ja sisukas. Aga tänaseks on sellest vaid Tallinnale mõeldud infokanalist kasvanud välja totaalne monstrum, millel pole ei saba ega sarvi. Lõpliku hinnangu andmisel Tallinna TVle tuleb arvestada kolme kriteeriumit: eesmärki, kvaliteeti ja maksumust.

Üllas ja vajalik eesmärk- kajastada pealinna elu. Mõelge näiteks, kui suur ja tähtis motivaator oleks Tallinna noorele see, kui tema tegemisi näidatakse televisioonis. Olgu selleks koolidevaheline turniir korvpallis, teatevõistlused suusatamises, moedemonstratsioon või kirjandivõistlus. Usun, et terve pere jälgiks saadet, kus osaleb oma laps, uhkuse ja õhinaga. Teisalt, keda ei huvitaks info, kuhu minna või mida teha Eesti suurimas linnas? Pealinna uudistesse lokaalsest infost juba puudust ei tuleks.

Aga täna on eesmärk segane ja arusaamatu. Miks peab Tallinna TV näitama Ameerika filme või mingeid odavaid sisseostetud telesarju? Ei saa teha armast kodukandi teabekanalit ja samal ajal meeldida vaatajatele Tartus, Pärnus, Valgas või Kärdlas. Milleks on vaja konkureerida näiteks Kanal 2, TV3 või EERiga ning sealjuures kaotada oma nägu ja eripära. Nõmmelasena ma ei soovi tellida ajalehte Valgamaalane ega usu, et valgalane huvituks Nõmme Sõnumitest.

Samas tuleb iga lõpptulemust hinnates arvestada numbriga, mis on kirjutatud hinnasildile ehk mis kantakse kuludesse. Täna maksab Tallinna maksumaksja, et näha Tallinna TVd, ligi 2,4 miljonit eurot aastas. Lahtiseletatult panustab iga linlane, hoolimata vanusest, kuus eurot aastas. Muidugi, tegelikke maksumaksjaid on tunduvalt vähem ja selle võrra maksjate summad suuremad. Nõustun, et seda raha saaks kasutada otstarbekamalt. Meenutan, et viimane uue munitsipaallasteaia ehituse maksumus Nõmmel mahtus just sellisesse suurusjärku.

Kvaliteedis on tugevaid puudujääke. Muidugi, pildi tehnilised näitajad võivad olla ju parimad, aga teostus jätab siiski kohati lausa koolitelevisiooni mulje. Jah, olen nõus, et võrreldes esimeste päevadega on toimunud areng, aga see pole kaugeltki piisav, et olla tõsiseks alternatiiviks olemasolevatele kanalitele. Ja lõppude lõpuks jääb küsimusena õhku rippuma, miks peaks üks omavalitsus ülal pidama teabekanalit, mis oma kontseptsioonilt on üle-eestiline.

Viimseks käin välja lahenduse. Tallinna televisioon tuleks asendada Tallinna raadioga. Miks? Esiteks on kulud linna eelarvele kümnetes kordades väiksemad. Seega saaks suure hulga vahendeid suunata tõesti kas või lasteaedade remondiks. Teisalt kaoks vajadus võistelda oma valdkonna suurtega, et naelutada tallinlane kella 19–22 televiisori ette. Minu rõõmuks saaksin oma kodukandi uudiseid kuulata ja Tallinna tegemistest teada tööl, autos või isegi Nõmmel metsajooksu tehes. Ja kui midagi mõistlikku pole eetris rääkida, laske lihtsalt mõnusat Eesti muusikat.

1 comment: