Tuesday, May 3, 2011

Minu esimene kõne riigikogus- mure aina tõusvast elektrihinnast

Proua juhataja! Head kolleegid!

Vaatamata päikesepaistelisele kevadilmale õues on mul täna siin saalis esinedes hingel tõsine mure. Ja see mure puudutab meid kõiki. Teemaks on taaskord kavandatav ja tänaseks täiesti prognoosimatu elektrihinnahinna tõus lähiaastatel. Minul on olnud olla au küll riigikogu liige mõned päevad vähem kui üks kuu, kuid ma olen selle vähese ajaga aru saanud, ei osata või pigem ei taheta anda sisulisi vastused. Kui härra peaminister Ansip vastas alles paar nädalat tagasi siit puldist vastuseks kolleeg Kaljuvee küsimusele, et kas Eesti Energia järjekordne võrgutasude tõstmine 13% võrra on põhjendatud, vastas Ta, et tema ei anna hinnangut enne kui Konkurentsiamet. Mäletan selgelt, et enne valimisi oli ta antud hinnatõusu emotsionaalselt lauslolluseks pidanud. Mulle selline otsekohesus meeldis. Kiiduväärt!

Aga siin saalis kuuludud põhjendus, et see oli tingitud vaid sellest, et taotlus oli halvasti vormistatud või et 13% asemel oli 19% paneb mind lihtsalt kukalt kratsima. Vaevalt, et peale tema keegi niimoodi valitsuse pressikonverentsil aru sai. Tänaseks on konkurentsiamet hinnatõusu heaks kiitnud ja peaministrilt saame tema seisukohta kuulda juba kolmapäeval. Aga lisaks hinnatõusule ja teadmatusele, mida toob endaga kaasa elektri vaba turg aastal 2013 juhin ma tähelepanu kirjale mida me koos kolleeg Laasiga saatsime riigikontrolör Mihkel Oviirile.
Riigikontroll on riigi audiitor, kes vaatab, kas avaliku sektori raha on kasutatud tulemuslikult – säästlikult, tõhusalt ja mõjusalt – ning õiguspäraselt. Samuti on Riigikontrolli ülesanne hinnata, kas valitsuse tegevus on piisav, et tagada maksumaksja raha sihipärane ja otstarbekas kasutamine, ning kas aruanded annavad kulutamisest ja tulemuslikkusest adekvaatse pildi. Tuginedes eelnevale pean äärmiselt oluliseks elektrienergia tarbijate õiglast ja vastutustundlikku kohtlemist riigi energiamonopoli poolt, millega seoses soovisime juhtida riigikontrolöri tähelepanu Eesti Energia investeerimistegevusele.

Eesti elektritarbijale kvaliteetse teenuse tagamisel on õigustatud investeeringud kohalikku elektritootmisesse. Täna on teada, et Eesti Energia tegeleb aktiivselt välismaale investeerimisega, näiteks Jordaania ja USA projektid. Avalikkus ei tea nende projektide rahastamisega seonduvat ning seda, milline on Eesti maksumaksja panus nendesse projektidesse ja kui õiglane see hetke kehva majandusolukorda arvestades on.

Lähtuvalt eeltoodust ja võttes arvesse avalikkuse kõrgendatud huvi Eesti Energia tegevuse suhtes seoses välismaale suunatud suurte investeeringutega, palusime riigikontrolöril esimesel võimalusel alustada Eesti Energia investeerimistegevuse auditeerimist, et selgitada välja ettevõtte poolt tehtavate investeeringute mõistlikkus lähtuvat Eestis valitsevast majandusolukorrast, nende vajalikkus, projektide tegelik maksumus ja kulutuste põhjendatus ning nende mõju Eesti elektritarbijale lähtuvalt olemasolevast elektri hinnakujundusest.

Kutsun kõiki mitte ainult sel teemal kaasa rääkima, vaid ka tegudele!

No comments:

Post a Comment